Joss Whedon - Astonishing X-Men: Nadaní

X-meni sami proti sobě! Chce se tady někdo zbavit superschopností?

Akční, Komiks, Superhrdinové

Málokterý komiks u nás vyšel hned ve dvou vydáních – a u dvou různých nakladatelství. X-Meni s podtitulem Nadaní se tím pochlubit můžou, když je několik let po premiéře v rámci Ultimátního komiksového kompletu vydalo samostatně i nakladatelství CREW.

X-Mení komiks z roku 2004 dostal spolu s ilustrátorem Johnem Cassadayem na starosti člověk, který Marvelu dramaticky dopomohl dostat se na výsluní, na kterém je dnes: Joss Whedon. Hlavním zaměřením filmař si, jako několik dalších nerdů od celuloidové branže (Kevin Smith, třeba), tu a tam najde cestičku i k psaní komiksů. A na první pohled je jasné, že nechtěl X-Meny psát jako spotřební zábavu se spoustou akce a hlášek, ale jako spotřební zábavu se spoustou akce a hlášek a zajímavou zápletkou k tomu.

Světlo světa totiž spatřila – však vy víte, všichni o ní v dnešní době mluví – vakcína. Látka, která mutanty „vyléčí“, vrátí jim jejich obyčejnou kůži, obyčejné (ne)schopnosti, prostě obyčejný život se vším dobrým i nudným, co k tomu patří. Na scéně se však objevuje i nový padouch a nevyžaduje to mnoho intelektuální námahy, abyste si dovedli dát dvě a dvě dohromady.

Že Whedon umí psát hlavně dialogy, to dokazoval už ve Firefly nebo v Buffy. A dokazuje to i v tomhle komiksu. Tempo a zábavnost Nadaným rozhodně nechybí – možná dokonce přebývá. Některé dílčí linie si totiž zasloužily sakra víc prostoru, aby byl jejich emocionální dopad ještě výživnější. I tak jsou tihle X-Meni moc povedené čtivo.

 

Objednat Pevnost Plus s touto přílohou

Objednání přílohy Joss Whedon - Astonishing X-Men: Nadaní:

Pošlete nám Vaše kontakty a poté se domluvíme na podrobnostech objednávky nebo předplatného. Položky označené hvězdičkou jsou povinné.